2018. február 01.

Esküvői meghívó régen és most

Esküvői meghívó régen és most

Két ember közös élete ott kezdődik, hogy megálmodja és kiválasztja tökéletes meghívót, melynek útján meginvitálhatja szeretteit és barátait az örömteli eseményre. Ennek a kicsi, de elegáns papírdarabnak rendkívül fontos szerepe van, hiszen tükröznie kell a házasulandó pár ízlését, személyiségét, a köztük lévő kapcsolatot, és ha igazán precíz az előkészítés, akkor már az ünnepi dekoráció stílusára is utal. Ki hinné, hogy néhány száz évvel ezelőtt ez luxusnak számított, korábban pedig nem is volt az esküvőszervezés része.

Igaz, hogy valamiféle kezdetleges meghívásfélét már a barlangrajzokon is megfogalmaztak, illetve szokás volt nagydobra verni az eseményt, a középkori arisztokrácia pedig gyöngybetűkkel cirkalmazott kézírásos meghívókkal harangozta be a nagy hírt, az esküvői meghívó azonban csak később vált hagyománnyá. Meglepő, de csak jóval a könyvnyomtatás megjelenése után, a 17. század elején jött szokásba a nyomtatott esküvői meghívók készítése. A késlekedés egyik fő oka pedig nem volt más, mint az analfabétizmus.

Bár az idők és technikák változnak, létezik olyan tradíció, ami fennmaradt az esküvői meghívó történelméből, és napjainkban is előszeretettel alkalmazzák. Például még ma is sokan helyeznek a borítékba itatós papírt, amely eredetileg a meghívó lapjait volt hivatott megvédeni a tintapacák keletkezésétől. Az is előfordul, hogy a postára adott meghívó dupla borítékba kerül, így az egyedi, díszes boríték sértetlenül kerül a címzetthez. Ez a hagyomány még abból az időből ered, amikor futár kézbesítette az invitációkat, és a hosszú, viszontagságos úton bizony volt mitől megóvni a becses küldeményt. Az, hogy ennyiféle szín és árnyalat áll rendelkezésre, illetve olyan különleges technikák, mint a vésés és a litográfia, szintén eleink igényességének köszönhető. Az pedig, hogy az esküvői meghívót még ma is inkább nyomtatjuk, mint online küldjük, a mi igényességünket dicséri.

A képen látható "Wedding Times" újságos meghívót megtalálod a tematikus meghívóink között.